Jdi na obsah Jdi na menu
 


20 let od postupu do I. NHL

Příprava na již třetí sezonu v II. lize začala Orlům v první polovině května. Cíl byl jasný – postup do první ligy. Nahrával tomu i fakt, že oproti loňské sezoně se do baráže o vyšší soutěž mělo probojovat namísto dvou klubů hned 4.

Vedení znojemského klubu připravilo poprvé v historii pro hráče profesionální smlouvy.

Trenérskému tandemu Pazourek – Vaněk se hlásilo 30 hráčů a po náročné suché přípravě se kádr zúžil na 22 jmen a soupiska byla na světě.

K plánovanému postupu měla přispět i spolupráce s extraligovými kluby z Jihlavy a Pardubic.

Z loňského kádru odešli mladíci Jiří Prkna a Tomáš Hradecký, které klub poslal sbírat zkušenosti do extraligové juniorky Přerova.

Milan Procházka měl vyřízené střídavé starty do Pardubic a chystal se na první zápasy v naší nejvyšší soutěži a stejným směrem, ovšem na přestup, zamířil dlouhodobě nejlepší obránce Znojma, Bělorus Saša Cypljakov.

Soupiska na novou sezonu tak vypadala následovně:

Brankáři: Kott, Handl a z Jihlavy na hostování Sáblík.

Obránci: Zetka, Havlena, Petlák a Brdičko. Z Pardubic Bauer a Jeřábek. Z Kladna Vybulka a Lhotský z Opavy.

Útočníci: Na střídavé starty z Jihlavy Brůna a odchovanec Jiří Hradecký. Z Opavy přestoupil Petr Altrichter, z Tábora Freibauer a ze slovenské Nitry Josef Drábek.

Pardubice do Znojma poslali Bartošku, Píšu a Jantovského. S trestem na 17 zápasů přišel do Znojma Jakových z Kroměříže. Z loňského kádru zůstali Malý, Horák, Adámek, Ondračka a Šebela.

Realizační tým zůstal beze změn. Co však beze změn nezůstalo, byly prostory zimního stadionu. Na mantinelech se objevilo plexisklo, za brankou u vchodu 500 nových sedaček a pod střechou, nad středovým kruhem nová informační a grafická kostka. V plánu byla rekonstrukce kabin.

Příprava

Na první přípravný zápas dorazili do Znojma extraligové Pardubice. Po 60ti minutách byli šťastnější ex-Orli Cypljakov a Procházka, kteří si vezli na východ Čech vezli výhru 4:8.

Odvetný zápas, hraný opět ve Znojmě dopadl opět lépe pro hosty, kteří tentokrát vyhráli 3:8.

Vzestup formy potvrdil zápas s Duklou Jihlava, kterou Orli porazili 4:2

Za Znojmo po sedmi letech nastoupil odchovanec Jiří Hradecký.

Kapitánské „C“ na dresu převzal po Davidu Ondračkovi další odchovanec Richard Adámek.

1. polovina soutěže

V rámci prvního kola zavítalo Znojmo na Slovácko do Uherského Hradiště V brance Orlů se objevil z Pardubic hostující Dušan Salfický. Orli na soupeře vlétli hned od prvních minuta prakticky celý zápas na ledě soupeře dominovali, což dokazovala výhra 2:6.

I druhé kolo této sezony odehráli Orli na ledě soupeře.

Orlová, posílená hráči extraligového Třince přivítala znojemské v v neděli 29. září.

Pokud by šel tento zápas okomentovat jednou větou, zněla by asi jako přes kopírák, neb Orli opět vyhráli 2:6

Na vítězné vlně se Znojmo vezlo i v sobotu 5. října kdy v premiérovém domácím zápasu sezony vyzvalo na svém ledě nováčka z Brna, který koupil licenci na druhou ligu od Strakonic, které sice vyhrály baráž o tuto soutěž, nehodlaly se jí ale zúčastnit. V dresu klubu z moravské metropole nastoupili i ex-orli Havelka a Partl, střelec Všianský a Horák, který měl původně sezonu začít ve Znojmě, ale nakonec se přesunul o 60 km severně.

Na znojemský zimní stadion si našlo cestu téměř tři a půl tisíce fanoušků a svatiny Orlů podruhé v sezoně hájil pardubický Dušan Salfický.

K zápasu se kvůli autonehodě nedostavili delegovaní rozhodčí a tak zápas odpískala trojce znojemských arbitrů Palášek, Svoboda a Jaskula.

Od úvodního buly se hrál velmi tvrdý hokej s maximálním nasazením na obou stranách.

Po deseti minutách boje nahrával Drábek Freibauerovi a ten otevřel skóre utkání.

Hosté se urputně snažili vyrovnat, ale proti byl výtečný Salfický a první třetina tak více branek nenabídla.

Po třech minutách druhého dějství se podruhé trefil Freibauer, kterému nahrával kapitán Richard Adámek. Hattrick dovršil Radim Freibauer o devět minut později, kdy doslova procpal puk za záda brankáře hostí.

V třetí třetině se hosté dostali zpět do utkání brankou Ševčíka a jejich tlak se stupňoval.

Klid do znojemských řad vnesl dvě minuty před koncem přestnou střelou k tyči obránce Petlák. Čtvrtý bod v zápase si za asistenci ke čtvrté brance připsal výtečný Radim Freibauer.

Pro první prohru si Orli přijeli do Poruby. Oba celky byly posíleny o ligové hráče. V brance Znojma se objevil pardubický Libor Barta, v obraně jeho kolega Barták a trio pardubických završil útočník Milan Kastner, který možná tehdy ani netušil, že se znojemským hokejem spojí následujících 15 let života. I když sám po sezoně prohlásil, že do Znojma nešel jen vypomoct, ale hodlal zde začít novou část své hokejové kariéry. Premiéra v dresu s bájným Excalibrem na hrudi mu však nevyšla a Znojmo prohrálo 4:3

V rámci pátého kola zavítal na znojemský led celek, který předloni sestoupil z extraligy a loni i z první ligy. Byl jím HC LEV Hradec Králové, klub který byl na ústupu ze slávy a zažíval existenční problémy.

O tom, kdo je favorit zápasu napověděla hned první třetina. Hned v úvodu zápasu otevřel skóre domácí kapitán Richard Adámek. V časovém úseku páté až deváté minuty to bylo již 3:0 pro domácí hokejisty a 3200 diváků hnalo své Orly ke kanonádě, která se nakonec zastavila na poměru branek 8:4

V následujících dvou kolech získalo Znojmo 3 body a z Jihlavy hostující Lukáš Sáblík nepustil ani branku.

V Kroměříži se po celý zápas hrálo na území obranného pásma domácích, ale Orli soutěžili o titul „Nejvíc spálená šance zápasu“ a branku diváci neviděli.

Jak nepustit branku nezapomněl Sáblík ani v kole sedmém a znojemští střelci si naopak vzpomněli, jak se branky střílí. Za domácí nastoupil po vleklém zranění v obličeji František Šebela a za hosty zase pět hráčů extraligové Opavy. Ani ti však nezkazili radost z výhry 4:0 necelé tří a půl tisícovce diváků.

Osmý zápas sezony čekal na Znojmo na severu Moravy , na ledě vedoucího celku druhé ligy, Frýdku-Místku.

V samotném úvodu zápasu netrefil prázdnou branku Adámek. Petlák se však v 11. minutě nemýlil a poslal hosty do jednobrankového vedení. O necelou minutu později se Adámek tentokrát prosadil a v poslední minutě první třetiny zvyšoval na 0:3 znojemský Bartoška.

Ve 26. minutě vyslal na výlet Kastner Adámka a ten jeho přihrávku přetavil ve vedení 0:4.

Ve druhé třetině padla ještě jedna branka, kdy se prosadil Drábek a do posledního dějství tak šlo Znojmo s pětibrankovým vedením.

Jaké je to dostat branku zažilo Znojmo po více než 160. minutách. V minutě pětačtyřicáté domácí korigovali na 1:5.

V zápětí se v přesilovce trefil Freibauer a po chybě Petláka domácí ustanovili konečné skóre zápasu na 2:6.

Zaváhání Frýdku-Místku dokázal využít Šumperk, který se tak posunul na první místo v tabulce a v dalším kole ho čekal souboj ve Znojmě s domácími Orly.

Další zápas s lídrem tabulky čekal na Znojmo doma. Návštěva poprvé v sezoně překonala hranici 4000 diváků. Početná a hlasitá skupina fandů přijela i ze Šumperka.

Znojmo mělo v plánu Šumperk zaskočit úvodním tlakem, ale slabina tohoto plánu byla v podobě velmi nejistého brankáře Barty, kterého hned ve 3. minutě překonal hostující Komínek.

Hosté měli v brance jistého a pohotového Sedláčka, ale ani on nezabránil vyrovnání z hole Brázdy v minutě třinácté.

To, že Barta nemá absolutně svůj de potvrdil v 17. minutě, kdy pustil střelu Koutného z poloviny ledové plochy.

Ač se Orli po zbytek zápasu snažili o vyrovnání, Sedláčka již nepřekonali.

Znojmo tak poprvé od pátého kola vyšlo bodově naprázdno a co hůř, jindy produktivní útok se zdál být v útlumu.

Střelecká impotence Orlů se naplno projevila v 10. a 11. kole, kdy dravci z jihu Moravy získali dva body za remízi 1:1v Krnově a doma s Rosicemi

A trenéři i hráči mu to v dalších kolech začali oplácet kvalitními výkony. Zápas s Třebíčí rozhodly dva faktory. Prvním byl Marek Novotný a druhým probuzení znojemských střelců.

Nebýt právě hostujícího brankáře, prohrávalo Znojmo v desáté minutě už 2:0.

Nestalo se tak a Třebíč od poloviny první třetiny slábla a na ledě jakoby hrálo jen jedno družstvo. A to Orli ze Znojma.

V 18. minutě se prosadil Brázda a hosté vedli 0:1.

V úvodu druhé třetiny mohl vyrovnat Kohout, ale nepřehodil hůl Novotného. Za dvě minuty zvýšil náskok Znojma Bartoška a vzápětí mohli domácí korigovat, netrefili však branku.

Znojemským Orlům narostla křídla a v řadách Horácké Slavie rostla nervozita. Domácí hráli těžkopádně a bez nápadu, hosté naopak s lehkostí a grácií.

Nejlepší hráč Třebíče byl brankář Kučírek, který měl po zápase dostat od spoluhráčů minimálně dřevěnou palici, aby ji o ně mohl přerazit.

Po brankách Hradeckého a Malého už ani on neudržel nervy na uzdě a vyfasoval od sudího Vlacha desítku. To už bylo moc i na fanoušky domácích, kteří zasypali led odpadky a dlouhých 20 minut trvalo, než se smetiště změnilo zpět na ledovou plochu.

V předposlední minutě zaznamenal čestný úspěch Třebíče Buďa, nic už však nezměnil na historiky první ligové výhře Znojma nad největším rivalem z Třebíče.

Po bodových ztrátách Třebíče, Poruby, Šumperka a Rosic se tak baráž pro Orly začala výrazně přibližovat, ale mluvit o tom nahlas bylo ještě brzo.

Dva body z Třebíče potvrdilo Znojmo doma s Novým Jičínem, proti kterému si Marek Novotný připsal svoji první nulu v dresu Znojma.

30. 11. zajíždělo Znojmo na led outsidera z Jihlavy a odvezlo si výhru 3:5. Znojmo ale nepotvrdilo roli jednoznačného favorita a i přes výhru nebyli trenéři s hrou svých svěřenců spokojeni.

Hrdinou zápasu byl jednoznačně hostující František Šebela, který nasázel horákům hattrick.

Poté Znojmo čekaly tři domácí zápasy v řadě a v tom prvním, kterým končila první polovina soutěže čekala na 4200 diváků smolná prohra se Žďárem nad Sázavou 1:3.

Na Orly čekaly další dva domácí zápasy a fanoušky si hokejisté udobřili 26 vstřelenými brankami.

 

2. polovina soutěže

Na sobotní prohru Orli rychle zapomněli a ve čtvrtek 12. prosince deklasovali doma Uherské Hradiště po třetinách 5:1, 3:0 a 8:0 neuvěřitelných 16:1.

Za Znojmo nastoupil i Jaroslav Kudrna, který neuspěl v NHL, do týmu San Jose Sharks, se neprobojoval a tak zamířil do Pardubic, které ho na zápas s Uherským Hradištěm poslaly do Znojma. A právě Kudrna spolu s Drábkem si v utkání připsal Hattrick.

Z utkání domů odcházelo na 3 tisícovky spokojených diváků

Poslední zápas roku čekal na Orly 21.12. a nutno říct, že Orlová si ze Znojma odvezla takovou vánoční nadílku, že je jistě strašila ještě na Nový rok. Výsledek 10:3 hovoří za vše

Střeleckou formu potvrdilo Znojmo v Brně, kde porazilo místní YTONG 1:4.

Následovala zbytečná (v sezoně již třetí) domácí prohra, tentokrát s ostravskou Porubou 3:5.

V Hradci udržel Novotný své druhé čisté konto v orlím dresu, když Znojmo dovezlo domů dva body za výhru 0:4

Tým doplnil z Brna obránce Kališ a na případnou baráž se jednalo s Jihlavou a Pardubicemi a také se čekalo, jak tyto kluby dopadnou v extralize.

Znojmo na soupeře z Kroměříže vletělo hned po úvodním bully a nechtělo připustit bezbrankovou remízu z prvního zápasu na Hané.

V sedmé minutě využilo duo Petlák-Drábek přesilovku a Orli dokázali po více jak hodině hry vstřelit Kroměříži branku. Druhou branku přidal za tři minuty Bartoška, kterému přenechal puk Jankových.

Ač to bylo teprve 2:0, rozhodl se trenér Josef Černý střídat Brankáře Turka, který se však měl do zápasu ještě jednou vrátit. A vrátil se po pasáži hry v třetí třetině, kdy si během osmi minut zakřičeli gól postupně Bartoška, Drábek, Freibauer, Altrichter a Petlák. A právě obránce David Petlák vstřelil 98. gól Znojma v sezoně a čekalo kdo dnes vstřelí ten jubilejní stý.

Střelcem branky s pořadovým číslem 99 se stal asistent kapitána Milan Kastner.

Onen kýžený 100. gól vstřelil Bartoška, když po souhře s navrátilcem do sestavy Adámkem efektivně završil hattrick.

Desáté banky dosáhl v poslední minutě zápasu Josef Drábek, který otevřel druhou stovku gólů svého týmu.

Ve Šternberku se hrál dvě třetiny vyrovnaný hokej. V 15. minutě zápasu otevřel účet zápasu Altrichter, kterému nahrával navrátilec do sestavy František Šebela.

Ve druhé třetině branka nepadla a třetí třetina, to byl koncert Orlů. Vítězslav Janových nejprve využil přihrávku Bartošky a v 52. minutě jej do samostatného úniku vyslal luxusní přihrávkou Adámek, který se udržel v sestavě i po návratu Šebely.

Jankových sólo zakončil a hosté vedli 0:3.

Účet zápasu uzavřel Freibauer, kterému nahrával kapitán Zdeněk Malý.

 

Frýdek, hrající na opačném pólu tabulky neměl být pro Znojmo problém, leč opak byl pravdou.

Hosté výborně bránili a Znojmo si dlouho zoufalo, jak na soupeře vyzrát a nakonec vydřelo výhru 4:3

Ve 24. kole Znojmo chtělo Šumperku vrátit domácí porážku 1:2. Hrálo se od začátku ve vysokém tempu. V 8.  minutě otevřel skóre zápasu Jankových, kterého vysunul Richard Adámek. Domácí hráli v 12. minutě přesilovku a vyrovnali.

V samotném začátku druhého dějství nahrál Petlák Drábkovi a ten poslal hosty opět do vedení. V 27. minutě vyhrál centr buly, od modré vystřelil David Petlák a jeho střelu tečoval za brankářova záda Zdeněk Malý.

Rozhodující moment zápasu byla nevyužitá přesilovka domácích z úvodu třetí třetiny.

Znojmo si zbytek zápasu pohlídalo a v závěrečné powerplay korunoval výhru Orlů 1:4 František Šebela.

Orli předváděli nejlepší hokej sezony a hlasy o baráži se objevovali hlasitěji a častěji.

Pro další desítku si do Znojma přijel Krnov, který ale dokázal i 4 branky vstřelit a zmírnit tak ostudu, se kterou z orlího hnízda i tak odjel.

Do Rosic jelo Znojmo uhrát alespoň bod a pošetřit síly před domácím šlágrem s Třebíčí.

V tomto zápase se po dlouhé době opět projevila střelecká impotence Orlů, kteří se porazili prakticky sami.

Pokud řekneme že Orlům se v zápase, ve kterém prohráli 4:2 nevedlo, co pak napsat k hlavnímu sudímu Kršičkovi?

Vylučoval jak na běžícím páse a vrchol nastal v 53. minutě, kdy se svými kolegy opustil hrací plochu a nikdo na stadioně netušil proč.

Když se trucující pruhované děti vrátili na rosický píseček, udělili ještě desítku Novotnému a Altrichterovi. To, že si desetiminutové tresty nejel nikdo odsedět byla třešnička na dortu chaotického výkonu pruhovaných.

V Rosicích přihlíželo zápasu 600 domácích fandů a zhruba stejný počet hostujících.

Znojemský stadion hlásil poprvé ve své historii vyprodáno. Již hodinu před úvodním buly se v ochozech tísnilo 6200 diváků. Chystal se hokejový svátek, derby s Horáckou Slávií Třebíč.

Třebíč chtěla v zápase stvrdit své prvenství v lize, Znojmo si zase chtělo před prvním kolem play-off tabulkově polepšit a co víc, poprvé chtělo doma v ligovém utkání porazit svého největšího rivala.

Přesnost sice prohrávala boj se zápalem a tempem, ale divák se bavil.

Ve 4. minutě byl v úniku Bartoška, skóre však neotevřel. Záhy Znojmo nevyužilo přesilovku a v 9. minutě se led změnil ve smetiště, když sudí Třebíči odpustil hákování.

V 17. minutě se hrálo čtyři na čtyři a znojemský stadion propukl v jásot po gólu Kastnera.

Zápas po celou dobu jeho trvání poškozovala hlavně neukázněnost znojemského publika. Pokud rozhodčí Vlach pískl proti domácím hráčům, byť oprávněně, led zasypaly odpadky.

Hostující Novák se na začátku druhé části vrátil z trestné lavice a zmrazil domácí brankou na 1:1. Znojmo se soupeře nezaleklo a začalo do něj bušit dvakrát tolik.

Altrichter byl v brankové situaci faulován a následná přesilovka trvala jen 25 sekund.

Drábek vyslal dokonalou přihrávku Šebelovi a ten s přehledem a ledovým klidem poslal Znojmo do vedení. To však bylo od Znojma vše a opět se potvrdilo, že druhé třetiny jsou pro Orli kritické.

Jankových v osmadvacáté minutě trestuhodně ztratil puk na útočné modré a třebíčský kapitán Oliva vyrovnal.

Znojmo se snažilo, tlačilo, ale opět udeřila Horácká Slávia, kdy nekrytý Fryauf poslal hosty do vedení. Po této brance opět zasypaly led odpadky, dokonce i sklo a sudí třetinu předčasně ukončili, nechali led upravit a konec druhé třetiny se spojil s třetí třetinou.

Třebíč hrála na čtyři pětky, rychle střídala a zbytek zápasu si již pohlídala.

4. minuty před koncem Dostál prostřelil dělovkou Novotného a stanovil výsledek zápasu na 2:4. Utkání bylo vrcholem druhé ligy, hrál se hokej minimálně o úroveň vyšší a jedinou kaňkou bylo chování diváků.

Chuť si jeli Orli spravit na sever do Nového Jičína. Již v 3. minutě využil drtivého tlaku hostů Brázda a přihrávku Kastnera zužitkoval v 12. minutě Hradecký.

V úvodu třetí třetiny zvýšil Altrichter na 0:3, když mu akci „upekli“ Hradecký s Kastnerem.

Krize znojemských nastala mezi čtyřicátou třetí a padesátou minutou, kdy domácí snížili na rozdíl jediné branky.

Hosty uklidnil Jiří Hradecký, který svým druhým gólem vrátil klid do znojemských řad. V zápase si tento odchovanec znojemského hokeje připsal hned čtyři kanadské body.

Na konečných 2:5 uzavřel Bartoška, který do třetí třetiny nastoupil místo Šebely.

Dvě kola před koncem vedla ligu Třebíč, které stačil bod ke stvrzení prvního místa. Druhá byla Poruba, která k jistotě druhé příčky potřebovala body dva. Třetí Znojmo, které pokukovalo po druhém místě však mělo s Porubou horší vzájemné zápasy a muselo obě následující utkání vyhrát a doufat v zaváhání ostravských. Bod na Znojmo ztrácel čtvrtý Šumperk, který měl také jistotu play-off. Na Znojmo čekal v prvním kole někdo ze čtveřice Děčín, Chomutov, Mladá Boleslav a Kadaň.

S II. ligou se naopak loučila SK Jihlava a poslední Strojsvit Krnov. A právě Jihlavu čekalo ve Znojmě nemilé překvapení neb poslední domácí kolo bylo exhibicí domácích útočníků. Znojmo zaznamenalo PÁTÝ dvojciferný výsledek v sezoně. Zápasu přihlíželo 3299 diváků a můžeme mezi ně započítat i hráče Jihlavy.

Tomu, že se chystá desítka však první třetina vůbec neodpovídala.

Kališ v šesté minutě sice poslal domácí do vedení, ale znojemská obrana nechala většinu své práce na Marku Novotném , který bohužel v 13. minutě nezabránil Brabcovi ve vyrovnání.

Dle trenéra Pazourka měli Orli za sebou těžký týden plný tréninků a byla na nich znát únava.

Kanonádu domácích načal Vítězslav Janových. Obrana hostů přestala prakticky existovat a tak si znojemští hráči mohli vyzkoušet samostatné úniky a různé ofenzivní akce.

Brázda, Vybulka, a Freibauer rozhodli o tom, že po druhé třetině bylo skóre 5:1.

Do třetí třetiny hosté vystřídali brankáře, ani to jim však nijak nepomohlo.

Psala se čtyřicátá první minuta a trefil se Petr Altrichter. O pět minut později Hradecký přidal osmičku, devítku přidal opět Altrichter a kýženou desítku završil Milan Kastner.

Poslední kolo ve Žďáru nad Sázavou nezvládli jak hosté, tak rozhodčí.

Výsledkem velmi tvrdé hry byla častá vyloučení a bohužel i zranění.

Znojmo rychle prohrávalo 2:0 a v 12. minutě aspoň snížil Hradecký. Ale za další dvě minuty domácí vedli již o tři branky a to 3:1.

Mezi dvacátou šestou až padesátou minutou se hostům podařilo srovnat, avšak tři branky Žďáru ve třetí třetině znamenali debakl Orlů 7:4 a konečné čtvrté místo základní části II. ligy skupiny B.

 

Nejlepším střelcem Znojmo byl Radim Freibauer se šestnácti góly. Vyhrál i kanadské bodování s celkovým počtem 27 bodů.

Nejlepší nahrávačem byl Josef Drábek a jeho dvacet asistencí.

Na Znojmo tak čekal vítěz české skupiny druhé ligy Děčín.

Hrálo se pro hokej netradičně na 2 zápasy, kdy se neprodlužovalo a počítala se i remíza.

Ostatní dvojice pro první kolo byly – Šumperk Chomutov, Kadaň – Třebíč a Mladá Boleslav – Poruba.

 

 

Konečná tabulka II. národní hokejové ligy 1996/1997

1.

SK Horácká Slavia Třebíč

30

22

3

5

134:47

47

2.

HK Poruba

30

21

4

5

130:70

46

3.

HC Papírový Draci Šumperk

30

20

4

6

119:68

44

4.

SK Znojemští Orli

30

20

3

7

146:63

43

5.

HC Sorrena Rosice

30

15

3

12

114:92

33

6.

HC Orlová

30

15

3

12

118:109

33

7.

HC Žďár nad Sázavou

30

15

3

12

111:96

33

8.

HC TJ Šternberk

30

14

3

13

112:94

31

9.

HC Frýdek-Místek

30

13

4

13

90:106

30

10.

HC YTONG Brno

30

9

5

16

80:101

23

11.

HC Uherské Hradiště

30

10

3

17

90:141

23

12.

HC Lev Hradec Králové

30

8

5

17

79:112

21

13.

TJ Nový Jičín

30

9

3

18

85:117

21

14.

HC Haná VTJ Kroměříž

30

7

5

18

86:130

19

15.

SK Jihlava

30

8

3

19

71:133

19

16.

HC Strojsvit Krnov

30

6

2

22

63:141

14

Modrá - play-off, červená - sestup

Play off II. ligy

1. kolo

SK Znojemští Orli – TJ Slovan Děčín 4:0 (2:0,2:0,0:0) 11. března 1997

18. Malý (Drábek) 19. Drábek (Freibauer), 23. Altrichter (Kastner), 29. Hradecký (Altrichter)

Brankář – Novotný

vyloučení 3:5

5000 diváků

stav série - 4:0

 

Znojmo si šlo za svým snem a hned od úvodního vhazování na soupeře vlétlo.

V samostatném úniku trefil Jankových pouze tyč. Orli vstřelili úvodní branku až v 9. minutě, ale branka nebyla uznána. Proč tomu tak bylo, nikdo nepochopil. Šebela dostat přihrávku zpoza brány a z bezprostřední blízkosti brankoviště překonal děčínského brankáře. Jeho radost byla zbytečná, rozhodčí chybně posoudil, že znojemský odchovanec stál v brankovišti.

Chybné rozhodnutí sudího Orly zaskočilo a na chvíli zastavilo v rozletu a Děčín začal vystrkovat růžky. Před Markem Novotným se objevili hned tři hráči hostů, ale na jistotu v brance domácích nevyzráli.

Na začátku 18. minuty si vzal ve středním pásmu puk kapitán Zdeněk Malý, najel do pásma a střelou v levého kruhu otevřel skóre zápasu.

O necelé dvě minuty byl znojemský stadion na nohou podruhé, to když Freibauer zavezl puk do pásma a možná ani sám nevěděl, jak se mu v kleče podařilo obelstít děčínské obránce a nahrát Drábkovi, který z podobné pozice jako předním Malý zvýšil na 2:0.

Do kabin se mohlo jít za stavu 3:0 ale Šebelovi nebylo v tomto zápase přáno vstřelit branku a nesupěl  ani Jankových.

Druhá třetina začala tam, kde první skočila a to v obraném pásmu Děčína.

Znojmo hrálo přesilovku, Kastner vyslal nemastnou neslanou střelu, tu však šikovně tečoval Petr Altrichter a Orli šli do trháku 3:0.

Pohlednou akci předvedla formace Malý-Drábek-Freibauer, kdy rozebrali a vyšachovali děčínské obránce, ale hostujícího brankáře nepřekonali.

To se povedlo až v polovině zápasu. Znojmo opět při přesilovce uzavřelo Děčín před jeho gólmanem a po ose Kastner-Altrichter-Hradecký a totálním rozkladu hostující obrany poslední jmenovaný korunoval snahu orlů brankou na 4:0.

Děčín se snažil se zápasem něco udělat, ale pokaždé ztroskotal na bezchybném strážci Orlí branky.

Když si Děčín konečně ve třetí třetině vybojoval gólovou akci, zachránilo Novotného tyč jeho branky.

Znojmo dál pokračovalo v ofenzivní exhibici, branku už ale nepřidalo.

Do Děčína tak Orli jeli s vědomím, že i remíza jim k postupu do druhého kola stačí.

 

 

TJ Slovan Děčín – SK Znojemští Orli 0:2 (0:2,0:0,0:0) 13. března 1997

9. Drábek (Kališ), 18. Petlák

Brankář – Novotný

2500 diváků

konečný stav série - 0:6

 

Druhý zápas chtěli Orli rozhodnout hned v úvodu a dobrá věc se podařila.

Nejdřív se puk málem doklouzal do domácí branky, Děčín však zachránila tyč. Poté se v samostatném úniku ocitl Hradecký, ani on však hosty do vedení neposlal. Potom Znojmo udeřilo. A opět jako v předchozím zápase v přesilovce a opět u toho byla nejproduktivnější formace znojemských. Když hostující obránce nahodil puk na děčínského brankáře, ten jej nezískal pod kontrolu. Josef Drábek mu nenechal chvíli klidu, kotouč vybojoval a poslal Znojmo do vedení.

Stejná formace zařídila i druhou branku Orlů. Znojmo opět soupeře mlelo v jeho obraném pásmu, obránce David Petlák si najel mezi kruhy, dostal přihrávku zpoza brány a z první chladnokrevně zakončil a vzhledem k dalšímu vývoji zápasu poslal Orly do druhého kola.

Znojmo ve zbytku zápasu trochu polevilo a tak se domácí pokoušeli se zápasem něco udělat, ale k jistotě aspoň prodloužení potřebovali vstřelit 6 branek.

Jenže v brance hostů stál Marek Novotný. Obě mužstva si do konce zápasu sice nějaké šance připsaly, strážci brankoviště už však změnu skóre nepovolili.

Ve třetí třetině měl více práce Novotný, potvrdilo se ovšem, že chytá v životní formě.

Na Znojmo tak v druhém kole čekala Mladá Boleslav, která si poradila s Porubou až v samostatných nájezdech druhého zápasu. První zápas v Boleslavi vyhrála Poruba 3:4 a v Ostravě Boleslav kontrovala 2:3. Po bezbrankovém prodloužení vyhrála Mladá Boleslav na nájezdy 1:2.

Šumperk doma porazil Chomutov 3:1, ale na severu Čech prohrál 1:5 a vinou horšího skóre mu sezona končila.

Na KLH Chomutov čekala v dalším kole Horácká Slavia Třebíč, která podobně jako Znojmo proti Kadani neinkasovala a vyhrála v Kadaní 0:3 a doma 4:0.

 

 

2. kolo

SK Znojemští Orli – BK Mladá Boleslav 2:0 (1:0,0:0,1:0) 16. března 1997

13. Altrichter (Vybulka), 59. Freibauer (Malý)

Brankář – Novotný

rozhodčí - Arazim - Svoboda, Pasker

vyloučení - 3:5, využití - 1:0

6000 diváků

stav série - 2:0

 

První utkání druhého kola hrálo Znojmo opět doma, tentokrát se soupeřem z města automobilů.

Boleslav, to byl jiný oříšek než Děčín. Hráči v zelených dresech na Orly vlítli hned v úvodu a znojemská obrana v čele s Markem Novotným se musela otáčet.

Znojemští byli překvapeni hlavně tvrdou hrou soupeře na hraně pravidel. Výhodou bylo, že Orli hráli často přesilovky.

V jedné z nich trefila Kališova dělovka jen tyč.

První branka padla ve 13. minutě a oko diváka si pochutnalo. K puku nahozenému podél mantinelu si nabruslil Petr Altrichter a z levého kruhu vypustil nechytatelnou bombu za záda hostujícího brankáře. Asistenci si za šikovné nahození puku připsal Vybulka.

Boleslav nebyl tak bezzubá jako Děčín, ale Marek Novotný chytil i nemožné.

Hrálo se nahoru dolu a takový hokej se divákům líbil.

Poklonu však musíme složit i brankáři hostů, který držel své spoluhráče nad vodou a v druhé třetině zlikvidoval i 100% šanci Šebely.

Hubené vedení si Orli nesli i do třetí třetiny a v sérii, kdy se hraje i na remízu a může rozhodovat skóre to nebyl ideální výsledek pro nervy znojemského publika.

Znojmo se na soupeře vrhlo, ale útok buď ztroskotal na mladoboleslavském brankáři, nebo na vlastní nepřesnosti.

Hosté zahrozili v přesilovce ale brankář Novotný měl opět šťastně postavené tyče.

V poslední minutě zápasu se vše v dobré obrátilo a domácí v přesilovce pojistili vedení brankou na 2:0 z dorážky Altrichtera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BK Mladá Boleslav – Znojmo 1:1 (0:1,0:0,1:0) 18. března 1997

branka Orlů - 15. Malý (Drábek)

Brankář – Novotný

3000 diváků

konečný stav série - 1:3

 

Boleslavští opět nastoupili do zápasu se svojí až přehnaně tvrdou hrou a Znojmo tak opět hrálo často přesilovky.

V 15. minutě přišel klíčoví moment zápasy. Znojmo hrálo přesilovku 4 na 3 a osvědčená kombinace dvojice Drábek – Malý posunula Orli blíže baráži. Drábek se z vlastního obranného pásma probojoval před brankáře domácích, obehrál dva protihráče a z nulového úhlu nabídl puk Malému, který si najížděl z mezikruží. Ten do puku jen tak plácl a jeho rybičkou zajistil hostům vedení 0:1.

Zdeněk Malý v zápase ukazoval, proč nosí na hrudi kapitánské „C“.

Byl nejlepším a nejaktivnějším hráčem Orlů. Objevil se zcela sám před gólmanem, ale jako by se zalekl možnosti skórovat, trefil jen domácího brankáře.

V druhé třetině odmítl skórovat Bartoška a nechal tak vyniknout skvělého brankáře domácích.

Tlak, který byl vyvíjen na domácí a vidina konce sezony způsobila, že domácím povolovali nervy. V polovině zápasu domácí dokonce vyprovokovali Kališe k pěstnímu souboji. Oba aktéři si tak šli zchladit hlavu na trestnou lavici.

Znojemští marně pokračovali v dobývání domácí branky a nejaktivnější útočník Znojma nebyl nikdo jiný než Zdeněk Malý.

A tak ve třetí třetině opět platilo otřepané nedáš, dostaneš.

Marek Novotný kapituloval  po neuvěřitelných 224 minutách a bylo srovnáno na 1:1.

Do konce zápasu zbývalo ještě dlouhých patnáct minut a stát se mohlo cokoliv.

Vyrovnávací branka domácí nakopla a Orly málem srazila do kolen.

Minutu po vyrovnávací brance byl za sekání vyloučen Josef Drábek a na Znojmo čekalo oslabení 3 na 5 dlouhé více jak minutu.

Jenže v brance Znojma stál Marek Novotný, kterému se po zápase měli jeho spoluhráči složit minimálně na pamětní bustu.

Když Boleslav tuto přesilovku nevyužil, upadla do letargie a Orli byli opět na koni.

Remíza 1:1 tak poslal do baráže Znojemské Orly.

I v Boleslavi se potvrdilo to, že znojemští fanoušci jsou šestým hráčem na ledě. Domácí návštěvnost přes 4000 diváků na zápas byla srovnatelná i s naší nejvyšší soutěží.

Na Znojmo tak čekal poslední celek I. Ligy – Baník Sokolov.

Na předposlední Karvinou čekala Třebíč, která v Chomutově vyhrála 0:3 a doma si pohlídala postup remízou 3:3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baráž o první ligu

HC Baník CHZ Sokolov – SK Znojemští Orli 2:3sn (1:1 ,0:0,1:1, 0:0) 22.února 1997

16. Vogeltanz - 18. Drábek, 45. Petlák, rozhodující nájezd Kastner

Brankář – Novotný

3000 diváků

stav série - 0:1

 

Samotná baráž se hrála dle extraligových barážových regulí . Začínalo se dvojzápasem na ledě lepšího celku, odpadly remízy a hrálo se na 4 vítězné zápasy.

Hned v úvodu první třetiny Znojmo poprvé poznalo, jaké je to v play-off prohrávat. Adámek prohrál buly ve středním pásmu. Vogeltanzel se protáhl okolo Vybulky a překonal znojemského brankáře.

Sokolov pokračoval v drtivém tlaku, ale proti navýšení ztráty hostů byl Marek Novotný.

Za dvě minuty se před domácí brankou objevila osamocená dvojice Josef Drábek – Radim Freibauer a první jmenovaný srovnal na 1:1.

Hrál se hokej ve vysokém tempu a oba týmy střídaly akci za akcí.

Ve druhé třetině přežili znojemští sled několika gólových šancí domácích a díky obětavosti celé formace byl stav stále nerozhodný.

Nutno říct, že i Sokolov se musel bránit výpadům hostů a často i při domácích stálo velké štěstí. Třeba při tyčce Vítězslava Jankových.

Ve třetí třetině museli opět oba brankáři likvidovat jasné tutovky. Domácí nejprve nevyužili samostatný únik. To David Petlák vyslal na zteč Kastnera, ten mu v útočném pásmu puk vrátil a Petlák tak bekhendovým blafákem zajistil Znojmu vedení 1:2.

Následně zpracoval ve středním pásmu domácí hráč puk vysokou holí, přihrál před branku Polesnému a ten srovnal na 2:2.

Marně hosté reklamovali u sudích vysokou hůl domácího hráče. Bylo srovnáno a do konce třetí třetiny již branka nepadla.

Následovalo desetiminutové prodloužení, ve kterém měli více ze hry Orli, ale branka nepadla.

A tak rozhodovali samostatné nájezdy. Za Znojmo s klidem a přehledem proměnili Kastner, Malý a Drábek. Novotný vychytal tři hráče Sokolova a Znojmo se ujalo vedení v sérii 1:0.

Hráči i fanoušci z jihu Moravy v Sokolově přespali, protože druhý den byla na řadě odveta.

 

 

HC Baník CHZ Sokolov – SK Znojemští Orli 0:1 (0:1,0:0,0:0) 23. března 1997

18. Kastner (Freibauer)

Brankář – Novotný

3000 diváků

stav série 0:2

 

V druhém utkání bylo znát, že oba týmy již vědí co od sebe očekávat a hrál se opatrnější hokej.

V celém zápase padla jen jedna branka. Freibauer na hranici útočného pásma zachytil nepřesnou přihrávku domácích, posunul se mezi kruhy a zadovkou posunul do jízdy Kastnerovi, který blafákem otevřel skóre zápasu.

Kdyby se i v druhé lize udělovala zlatá helma, Milan Kastner by byl jasným vítězem.

Pryč byla únava i ostych obou mužstev. Přitvrdilo se a brankáři opět měli plné ruce práce.

Stejně jako v celém play-off, mělo Znojmo více ze hry, ale branka už nepadla. Málokdo věřil, že se do Znojma pojede s tím, že už ve 4. zápase budou Orli možná prvoligoví.

 

 

SK Znojemští Orli – HC Baník CHZ Sokolov 5:1 (4:0,1:0,0:1) 26.března 1997

2. Adámek (Jankových), 7. Kališ (Kastner), 15. Hradecký (Kastner), 19. Kastner (Drábek, Zetka), 30. Hradecký (Zetka)

Sestava Znojma –

B: Novotný

O: Brázda, Zetka, Petlák, Kališ, Brdíčko, Vybulka, Beránek

Ú: Hradecký, Kastner, Altrichter, Drábek, Malý, Freibauer, Jankových, Adámek, Bartoška, Šebela, Píša, Zálešák.

6500 diváků

stav série - 3:0

 

Znojemský stadion 26. března opět praskal ve švech a přes šest tisíc diváků hnalo své miláčky do první ligy.

Spousta dalších diváků se na stadion vůbec nedostala. Znojemský hokej byl na vrcholu popularity a ta měla v dalších letech ještě stoupat.

Orli nechtěli nechat nic náhodě a na soupeře vlítli jako praví dravci.

Richard Adámek otevřel skóre zápasu již ve druhé minutě, když dorazil puk za záda sokolovského brankáře. O pět minut později vystřelil z půlky hřiště Kastner. Jeho střelu gólman pouze vyrazil, hosté špatně vyhodili, puk zachytil ve středním pásmu Kališ a kousek za modrou vystřelil. Jeho rána jako z děla málem propálila díru do sokolovské sítě.

Třetí branka patří do zlatého fondu znojemského hokejového archivu. Jiří Hradecký se ve vlastní třetině vzal puk,obehrálvšechny co mu přišly do cesty a nekompromisně zvýšil na 3:0.

Minutu před první sirénou obral na obrané modré sokolovského hráče Kastner, v útočném pásmu si přiklepl se Zetkou a zvýšil na 4:0.

Ve zbylých čtyřiceti minutách byla na Sokolovu znát frustrace a z toho pramenila jejich příliš tvrdá hra.

Soupeř už s výsledkem mohl jen těžko něco udělat , tak se aspoň snažil vyřadit ze hry domácí hráče.

Vrchol sokolovské hry byl, když dva hráči napadli Vítězslava Jankových, který však z následného pěstního souboje vyšel jako vítěz.

Pátý gól vstřelil při přesilovce zády k brance Jiří Hradecký po přihrávce Zetky od modré.

Znojmo si hrálo svůj hokej, ale do konce druhé třetiny už domácí náskok nenavýšili.

Za jasného stavu 5:0 znojemská obrana mírně zvolnila a nechala vyniknout i Marka Novotného, který si do té doby připadal jak čekatel na Úřadu práce.

Ve třetí třetině si opět Znojmo dokázalo vypracovat gólové šance, nedokázalo je však využít.

Z Vítězslava Jankových se stal smolař dosavadního průběhu série. Jako by mu nebylo přáno dát Sokolovu branku. Své šance se nechopil ani Josef Drábek a tak Sokolov šest minut před koncem korigoval skóre zápasu na 5:1. Skončila tak domácí neprůstřelnost Marka Novotného, která trvala 174 minut.

Znojmo tak k postupu do I. hokejové ligy chyběl jediný vyhraný zápas a nutno říct, že 29. března se na případný pátý zápas do Sokolova už jet nikomu nechtělo.

 

 

SK Znojemští Orli – HC Baník CHZ Sokolov 4:1 (1:1, 1:0, 2:0) 27.3.1997

17. Kastner (Zetka), 38. Kastner, 52. Brázda, 55. Jankových.

Sestava Znojma –

B: Novotný

O: Brázda, Zetka, Petlák, Kališ, Vybulka, Brdíčko, Beránek

Ú: Hradecký, Kastner, Altrichter, Malý, Freibauer, Jankových, Adámek, Bartoška.

Vyloučení - 8:11, využití - 2:0, v oslabení-  0:1

7000 diváků

konečný stav série - 4:0

Poslední krok bývá vždy nejtěžší. Mnoho znojemských fanoušků si vzalo 27.3.1997 volno, aby se na vyprodaný stadion vůbec dostalo. Šampaňské bylo vychlazeno a v 18:00 odstartovalo čtvrté utkání baráže.

Tentokrát to byl Sokolov kdo v úvodu tvořil hru a začal aktivněji. A když Marek Novotný sokolovským ukázal, že na krásu to nepůjde, začali to hosté opět řezat.

Po pěstním souboji Kališe a hostujícího hráče začali úřadovat domácí Orli.

Po pravém křídle se do pásma protáhl Drábek, ale brankáře nepřekonal.

Po něm se do pásma rozjel Bartoška. Gólman jeho střelu jen vyrazil a smolař série Jankových neprostřelil chumel hráčů před brankou Sokolova.

A tak hosté trestali. To když Novotný zlikvidoval samostatný únik hostů, ale na následnou dorážku byl již krátký.

Znojemští, jakoby si uvědomili že ještě nemají vyhráno, zabrali a za 3 minuty bylo srovnáno.

V přesilovce se prosadil Milan Kastner, který do prázdné branky dorážel Zetkovu vyraženou střelu.

Ve druhé třetině mohla Znojmo do vedení poslat Malého formace, ztroskotala ovšem na brankáři Sokolova.

V 38. minutě hráli Orli přesilovku. Altrichter zpoza branky přihrál Kastnerovi a ten se tváři v tvář sokolovskému brankáři nemýlil. 2:1.

Tři neuvěřitelné zákroky v následném oslabení předvedl Marek Novotný a držel tak znojemský postupový sen v reálných obrysech.

Třetí třetinu otevřela znojemská mexická vlna a ta se z ochozů přesunula i na led.

Vítězslav Jankových nejdřív zahodil svoji pátou gólovou akci zápasu, ale jeho chvíle měla ještě přijít.

Na 3:1 zvýšil Brázda a nikdo nepochyboval, že se to povede právě dnes.

V 55. minutě přišla velká chvíle pro Vítězslava Jankových. Předvedl krásné sólo přes celé hřiště a blafákem do bekhendu odčinil své předchozí promarněné šance.

Už je to tady, znělo znojemským zimním stadionem.

 

10,9,8,7,6,5,4,3,2,1… A SK Znojemští Orli jsou prvoligový.

 

Zapomenuty jsou nešťastné prohry ze základní části. Zapomenuty budou chyby rozhodčích. Zapomenuta budiž druhá liga. Na zimním stadionu propukli oslavy, které tato stavba dosud nepamatovala. Po 64 letech organizovaného hokeje v městě nad Dyjí se zde bude hrát druhá nejvyšší hokejová soutěž, 1. národní hokejová liga.

Oslavy trvaly dny a týdny. Euforie nebrala konce a ve Znojmě se snad nenašel nikdo, kdo by nevěděl kdo jsou Znojemští Orli.

 

 

 

 

 

 

 

Obrovskou zásluhu měl na postupu hlavně z Jihlavy hostující brankář Marek Novotný, který v 8 zápasech play-off a baráže udržel hned 4x čisté konto a pustil jen 5 branek.

Na otázku, zda zůstane ve Znojmě prohlásil:

 

Dostal jsem sice nabídku na další angažmá ve Znojmě, ale cítím se příliš mladý na nižší soutěž. Na extraligu znovu mám, dokázal jsem že spory mezi mnou a vedením v Jihlavě byli jen nedorozuměním.

Dohodl jsem se s Jardou Vlasákem, že do dvou let se do Znojma vrátím. Nevím přesně jestli to bude za rok, či za dva, ale slíbil jsem to. V době až se budu do Znojma vracet,by už zde měli být podmínky pro další postup, tentokrát do Extraligy.“

Inu Marku, kdybys jen tušil, jak moc jsi měl pravdu, a že Znojmu pomůžeš za dva roky do extraligy, aniž bys za Orly odchytal jediné utkání baráže, možná bys svá slova přehodnotil.

 

 

 

 

Kanadské bodování play off a baráže vyhrál se sedmi body Milan Kastner, který byl i nejlepším střelcem. Nejvíc asistencí posbíral Petr Atlrichter.

V druhém barážovém klání vyřadila z první ligy Karvinou Třebíč, když stejně jako Znojmo vyhrála 4:0 na zápasy.